Het JAC start sterk in JC De Bak

Gepubliceerd op: vrijdag 16 oktober 2020
Vraag naar laagdrempelige hulpverlening voor jongeren stijgt. In maart 2020 openden Stad Peer en CAW Limburg een JAC-vestiging in Jongerencentrum De Bak. Sindsdien bereikte JAC Peer 71 jongeren, uitzonderlijk veel voor een JAC in opstart.

De sterke start is het resultaat van een goede samenwerking tussen de Stad Peer en het JAC, overleg met netwerkpartners en bekendmakingacties in scholen. Het geeft de grote nood van laagdrempelige hulpverlening aan voor jongeren, zeker in tijden van corona.

LOCKDOWN

Kort na de opening van Jongerencentrum De Bak en JAC Peer gingen de deuren alweer dicht door corona. “Gelukkig bereiken we jongeren via verschillende kanalen”, zegt Koen Albregts, coördinator van JAC Limburg. “We helpen face-to-face, maar ook via mail, telefoon, beeldbellen en de GDPR-proof chatomgeving op jac.be. Sinds begin september kunnen jongeren terug langskomen op afspraak.”

 

BEKENDMAKING

Ook burgemeester Steven Matheï is tevreden met de goede werking. “Het toont aan dat de keuze van het nieuwe jongerencentrum als locatie voor het JAC een goede zaak was”, aldus Steven Matheï. “Bij de opening werd er dan ook sterk ingezet op bekendmaking, kennismaking en overleg.”

De aanwezigheid van het JAC in De Bak zorgt voor kruisbestuiving. “Het helpt inderdaad dat we onder het dak van Jongerencentrum De Bak zitten. Jongeren die van een ander aanbod in het centrum gebruik maken, leren ons sneller kennen. Als ze ooit met iets zitten, dan is de stap naar hulp van het JAC sneller gezet”, zegt Koen Albregts.

JAC PEER IN CIJFERS

JAC Peer bereikte, tussen maart en augustus 2020, 71 jongeren. 29 jongeren deden voor langere tijd beroep op hulp. De contacten gebeurden face-to-face, telefonisch, digitaal of met een mix van die drie. 50% van de jongeren is 17 jaar of jonger en 50% is 18 jaar of ouder. 61% van de jongeren woont in Peer. De rest is afkomstig uit buurgemeenten. De verwachting is dat het aandeel face-to-face contacten vanaf het najaar zal stijgen.

EIGEN STEK

Een half jaar na de opening van De Bak, is het Peerse jongerencentrum voor heel wat jongeren een eigen stek geworden. “Corona maakte het inderdaad niet makkelijk, maar de dagelijkse werking van De Bak sluit perfect aan bij wat wij voor ogen hadden. Het jongerencentrum op de Markt combineert naast een stemmig jeugdcafé en een pop-upwinkel voor jongeren ook flexwerkplekken en plaats voor ontmoeting. Samen met CAW Limburg vullen wij met het JAC een belangrijk luik jongerenwelzijn in”, besluit Steven Matheï.